Veelgestelde vragen
We hebben een top 20 veelgestelde vragen gemaakt. Hieronder vind je de vragen én de antwoorden.
Voor wie is de VKB?
De VKB is er voor alle inwoners met geldzorgen of geldproblemen vanaf 18 jaar die wonen in de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Oldambt, Pekela of Veendam. Namens deze gemeenten voert VKB de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening uit. Deze wet bepaalt dat inwoners met geldvragen via hun gemeente hulp kunnen krijgen. Voor inwoners jonger dan 18 jaar organiseren wij preventie- en voorlichtingsactiviteiten.
Steffie legt in deze video over schuldhulpverlening eenvoudig uit wat schulden zijn. Ze legt ook uit hoe en waar mensen met schulden hulp kunnen krijgen en wat zij kunnen verwachten als zij hulp vragen. Aan de orde komen de gemeentelijke kredietbank, budgetbeheer, de inzet van een maatschappelijk werker – de hele procedure komt aan de orde in het filmpje. (bron: Steffie.nl)
Ik wil me voor hulp en ondersteuning aanmelden bij de VKB, hoe doe ik dat?
Je kunt je aanmelden via het contactformulier op de website of telefonisch. Wij zijn te bereiken op het nummer 0596-629600. Stuur je het contactformulier in, dan nemen wij contact met jou op voor het maken van een afspraak.
Wat kost de VKB mij?
Inwoners betalen zelf niet voor de dienstverlening van de VKB. Dit wordt betaald door de gemeente waar de inwoner onder valt. De dienstverlening duurt maximaal 4 jaar, het doel is dat u binnen 4 jaar schulden(zorgen)vrij bent en financieel zelfredzaam. Voor een aantal producten van de VKB worden minimale kosten in rekening gebracht. Je wordt hier altijd vooraf over geïnformeerd.
Ik heb alleen een vraag of ik wil alleen maar advies, kan ik hiervoor ook bij de VKB terecht?
Ja, je kunt met al je vragen over geld bij de VKB terecht. Misschien kom je niet goed rond met je inkomen, ben je het overzicht kwijt of zijn er schulden. Neem dan contact op met de VKB voor een adviesgesprek . Een adviesgesprek is een gratis en vrijblijvend gesprek. Des te eerder je je meldt des te groter zijn de mogelijkheden om verdere problemen te voorkomen.
Voor welke gemeenten werkt de VKB?
Het werkgebied van de VKB bestaat uit de volgende gemeenten: Veendam, Pekela, Oldambt, Het Hogeland en Eemsdelta.
We zitten bij de VKB, waarom krijgen wij nog steeds post van deurwaarders?
Deurwaarders zullen altijd hun post blijven sturen naar degene die de schuld heeft. Samen met de VKB zoeken we naar de oplossing van de schulden. Wanneer de schuldbemiddeling in gang is gezet, dan zal er vanaf dat moment geen post meer van deurwaarders komen.
Kunnen mijn schulden hoger worden als ik schuldhulp krijg van de VKB?
Ja, dat kan. De VKB biedt je schuldhulp, maar heeft geen invloed op wat schuldeisers of deurwaarders ondernemen om de schuld te verhalen of te innen. In veel gevallen worden er kosten gemaakt of rente berekend door schuldeisers en die lopen door, ook nadat jouw dossier bij de VKB loopt. Wij staan in goed contact met de schuldeisers zodat zij ervan op de hoogte zijn dat je schuldhulp krijgt van de VKB. Wij spannen ons voor je in om aan schuldeisers uitleg te geven over jouw situatie. Dit doen we zodat de schuldeiser een afweging kan maken om door te gaan met kosten in rekening brengen of het geven van ruimte aan de VKB om met een oplossing te komen.
Hoe lang duurt een schuldregeling?
Voordat een schuldregeling kan ingaan wordt gewerkt aan het bereiken van een akkoord met de schuldeisers. Deze beginfase duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. Wanneer de schuldregeling is ingegaan duurt deze gemiddeld 1,5 jaar.
Is budgetbeheer verplicht bij een schuldregeling?
Nee, budgetbeheer is geen verplichting voor de inzet van een schuldregeling. Als de schulden bestaan uit achterstanden in de vaste lasten is het wel aan te raden een periode gebruik te maken van budgetbeheer.
Ik kan geen bankrekening openen, wat moet ik doen?
Wij raden je aan contact op te nemen met de bank waar je voorheen bankierde om een basisbankrekening te openen. Lukt dat niet, meld je dan bij de VKB. Wij helpen je om een basisbankrekening te openen.
Hoeveel huishoudgeld krijg ik?
De hoeveelheid huishoudgeld wat je krijgt ligt aan de samenstelling van je gezin. We houden de richtlijnen van het Nibud aan.
Is mijn huishoudgeldgeld al gestort?
Op jouw eigen VKB omgeving Mijn VKB kun je zien of het huishoudgeld al is overgemaakt. Kom je er niet uit, dan kun je contact opnemen met je consulent.
Kan ik op elk moment van de dag zien wat er op mijn rekening gebeurt?
Ja, in jouw eigen "Mijn VKB" omgeving kun je de boekingen, jouw saldo en je budgetplan inzien.
Kan ik nadat ik mij heb aangemeld bij de VKB toch nog worden afgesloten van gas, water en licht of mijn huis worden uitgezet?
Ja, helaas kan het voorkomen dat huisuitzetting of afsluiting van gas, water licht niet kan worden voorkomen. Dat heeft te maken met de situatie en omstandigheden. De VKB heeft goede contacten met instanties waardoor het ons vaak wel lukt om goede afspraken te maken die je zelf niet voor elkaar krijgt.
Mijn betalingen zijn niet/niet allemaal gedaan, wat moet ik nu doen?
Onderzoek waarom de betalingen niet zijn gedaan, je kunt dit overleggen met je consulent.
Ik wil Budgetbeheer opzeggen. Kan dat, hoe doe ik dat en is er een opzegtermijn?
De opzegtermijn is 1 kalendermaand. Budgetbeheer is vrijwillig, dus je mag het opzeggen. Houd er wel rekening mee dat sommige schuldsaneerders of schuldeisers Budgetbeheer verplichten. We geven je hierover graag advies, mocht je overwegen budgetbeheer te stoppen.
Moet ik mijn auto weg doen wanneer ik mij aanmeld bij de VKB?
Niet per se, dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. In veel gevallen kan de auto worden behouden. We onderzoeken samen wat er voor jouw situatie nodig is om weer grip te krijgen op je financiële positie.
Krijg ik wanneer ik bij de VKB in budgetbeheer zit mijn kinderbijslag op mijn eigen rekening gestort?
Hierover kun je afspraken maken met je consulent. Het kan namelijk juist erg fijn zijn te weten dat je de kinderbijslag die elk kwartaal wordt uitgekeerd kunt verdelen over de maanden. Zodat er dus in geval van een onverwachte uitgave voor de kinderen wat achter de hand is.
Hoeveel kan ik lenen bij de VKB?
De hoogte van een lening is afhankelijk van de verhouding van de inkomsten en uitgaven. Daarnaast is het van belang of er nog andere leningen of achterstanden zijn. Wil je weten hoeveel je zou kunnen lenen, neem dan vrijblijvend contact op met de VKB.
Hoe lang duurt beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is erop gericht om je te ontzorgen, we bieden je hulp zo lang als dat nodig is. Je bewindvoerder kan je hierin adviseren.
Ik ben ondernemer, kan ik dan ook bij de VKB terecht?
Ja. Sinds 1 januari 2021 is de De Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening aangepast en daarin is bepaald dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het bieden van schuldhulp aan ondernemers.
Schuldhulp betekent ook het voorkomen van schulden. Wanneer er geldzorgen zijn binnen de onderneming gaan wij graag met jou als ondernemer aan de slag om schuldensituaties te voorkomen.
Een team VKB medewerkers is getraind in het bieden van schuldhulp aan ondernemers. We staan in nauwe verbinding met de relevante partijen zoals de gemeente, het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK), het Regionaal Ondernemings Instituut (ROI, het Ondernemershuis en professionele schuldhulpverleners zoals Kram & Meersma en Zuidweg & Partners.
Wij helpen je als ondernemer graag verder, neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Als wij je niet zelf kunnen helpen, dan zorgen wij ervoor dat je op de juiste plek terecht komt om samen met jou passende hulp te organiseren.
Heb je door de stijgende energieprijzen ook een hogere energierekening?
Mogelijk heb je recht op een extra tegemoetkoming van jouw gemeente.
Heb je een inkomen op of net boven het sociaal minimum? (Als je niet precies weet of jij hieronder valt dan kun je hier de actuele bedragen bekijken.) Bijvoorbeeld als zelfstandige of IOW- en AOW-gerechtigde (zonder aanvullend pensioen)?
Dan kun je een extra tegemoetkoming krijgen van 200 euro voor het betalen van de energierekening.
Informeer bij jouw eigen gemeente voor meer informatie. Kom je er niet uit en wil je hier toch meer van weten, dan mag je ook contact opnemen met de VKB.
Heb je een bijstandsuitkering?
Als je van de gemeente een bijstandsuitkering ontvangt, dan hoeft je de tegemoetkoming niet aan te vragen.
Het bedrag wordt namelijk automatisch door de gemeente aan je uitbetaald. De planning is dat dit bedrag in het eerste kwartaal (januari, februari of maart) van 2022 zal worden uitbetaald.
De VKB verzorgt op verzoek van de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Pekela, Oldambt en Veendam passen met leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente bepaalt de hoogte van het leefgeld. Heeft u vragen over de uitbetaling of de hoogte van het leefgeld, neem dan contact op met uw gemeente. Is de pas beschadigd, gestolen of kwijtgeraakt, neem dan contact op met uw gemeente of met uw aanspreekpunt van de opvanglocatie.
The VKB provides prepaid cards for fugitives from Ukraine for living money on behalf of the municipalities Eemsdelta, Het Hogeland, Pekela, Oldambt and Veendam.
When you have questions about the payment or the amount of the living allowance, please contact your municipality.
In case your card is damaged, lost, stolen or blocked because of wrong pincode, please contact your municipality or your point of contact from your shelter location.
Andere vragen
Zit je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!